NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Afghanistan – en kulturnasjon på Silkeveien

By Axel Christophersen

Daglig får vi inntrykk av livet i Afghanistan via aviser og TV: Støvete og spredt bebodde fjellandskap, fattige landsbyer, et krigstrett og herjet folk gjennom 30 år. Du ser det i ansiktene, du forstår det når du hører svarene de gir i sparsomme intervjuer.

Og når reportasjene om de utenlandske troppene i jakten på den evige fienden – Taliban – ruller over skjermen, frykter du for hva som vil skje med dette landet.

Men Afghanistan  er mer enn opprør, fattigdom, konflikt og  død. Landet kan vise til et en kulturhistorie som er like overveldende som den er ukjent i vest.

Landet, som er ett av de største i Sentral-Asia, har i århundrer ligget  i skjæringspunktet mellom nord og syd, øst og vest, omkranset av sivilisasjonssentra som Iran, India og Kina. Hovedstaden Kabul oppsto som en karavansai, en handlesstasjon på Silkeveien mellom Kina og  Europa.

På 300-tallet f.Kr. etablerte Alexander den Store en gresk koloni kalt Baktria i Nord-Afghanistan, med byer som Balkh og Ai Khanum som viktige fysiske minnesmerker.

Senere kom landet under nordindisk innflytelse og ble i det 1. århundre en del av  det indiske Kushanriket. Byen Bagram var opprinnelig grunnlagt av Alexander den Store, men ble etter hvert brukt som sommerresidens for Kushan-herskerne.

Betydelige reser av den historiske byen finnes ennå, og ble arkeologisk undersøkt av franske arkeologer i 1937.

Afghanistan har også spilt en viktig rolle for spredningen av buddhismen i  Sentral- og Øst-Asia. I århundrene etter vår tidsregnings begynnelse spilte for eksempel buddhistklosteret Mes Aynak en stor rolle for spredningen av buddhismen til Kina.

Klosteret  har vært gjenstand for arkeologiske undersøkelser i de siste tre årene. Det er avdekket et meget omfattende og godt bevart klosterkompleks , men hele området er i dag sterkt truet av et kinesisk gruveselskap som har startet utvinning av kobber fra grunnen under klosteret.

Afghanistans historiske arv, og truslene som dagens situasjon i landet representerer, var tema for NRK P2s  magasinprogram Museum den 29.5. 2011. Rammen om programmet er lagt til  British Museums store Afghanistan-utstilling ”Crossroads of the ancient world”, der kulturnasjonen Afghanistan trer frem  på en spektakulær måte.

NTNU Vitenskapsmuseet arbeider for å få denne utstillingen til Norge i løpet av 2011.

BAKGRUNN:

Afghanistans truede kulturarv – NRK P2s Museum 27. mai 2011

Utdrag fra NRKs omtale:

Gullsmykker, sølv, lapis lazuli og intrikate skulpturer i elfenben, laget i India for to tusen år siden. Eller mangefargete vinglass med flotte motiver fra Romerriket. Dette er bare noen smakebiter på de arkeologiske skattene fra Afghanistan som i disse dager står utstilt i London, smuglet ut og reddet fra plyndring i Nasjonalmuseet i Kabul. I MUSEUM går turen til British Museum i London sammen med Axel Christophersen fra NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.
Lytt til: Afghanistans truede kulturarv – NRK P2s Museum (radioprogram)

The British Museum, exhibitions: Afghanistan – Crossroads of the Ancient World. Surviving treasures from the National Museum of Afghanistan.

The British Museums omtale:

Nearly lost during the years of civil war and Taliban rule, these surviving treasures reveal Afghanistan’s ancient culture, its immense fragility and its remarkable place in world history. Read more.

NTNU Vitenskapsmuseet, utstilling: Rapport fra fronten (2009)

NTNU Vitenskapsmuseets omtale:

To fotografer reiste til Afghanistan for å dokumentere tilstanden for landets kulturminner. Resultatet ble en viktig og vakker utstilling. Les mer.

Project, Afghanistan: Cultural heritage in danger

Project information (excerpt):

Through cultural heritage and cultural landscapes, history and culture become visible and tangible. Thus, they are important for the coherence and identity of a population. During situations of war and conflict, the importance of such values increase. There are numerous examples, historic and modern, of cultural heritage becoming targets for strategic warfare systematic acts of terror. Read more.