NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Onchidoris depressa – Carl Dons’ skjulte fotspor i tareskogen

By Jussi Evertsen

Av og til når vi jobber nede i samlingene på NTNU Vitenskapsmuseet dukker det opp ting som åpner opp nye dimensjoner til våre kystfarvann. Mens vi gikk gjennom nakensneglene som Carl Dons i sin tid hadde samlet på sine utallige mange turer langs trøndelagskysten, kom vi over en art nakensnegl som aldri før har vært nevnt for norske farvann. Med sine sprudlende spikler lyste den bittelille Onchidoris depressa mot oss som om den skulle ha vært samlet inn for kun kort tid siden til tross for at den hadde ligget bortglemt i et anonymt lite glass i nesten 80 år.

Onchidoris depressa ble beskrevet av Alder & Hancock i 1842, og er en liten og veldig flat onchidoridid nakensnegl. Den lille kroppen kan bli opp til 9 mm i lengde. Ryggsiden er nesten gjennomsiktig slik at spiklene som sitter i kappa er tydelige som langsgående striper. Karakteristisk for arten er de lange, myke og gjennomsiktige tuberklene. Som regel har kroppen en lys brun farge med oransje og lilla flekker som samler seg inn mot midten av ryggsiden.

Onchidoris depressa funnet samlingene i NTNU Vitenskapsmuseet der den har ligget siden 1936. Lupefoto Torkild Bakken.

Ikke lenge etter at vi fant arten i NTNU Vitenskapsmuseets stabler av marine dyr, fant vi den igjen, denne gangen i sprudlende og levende live i tareskogen på Mausundvær i 2008. Ved Ellingøyane klarte Torkild, mens vi luftet ut på 3-meteren, å plukke dette 7 mm store individet fram fra toppen av den frodige tareskogen.

Under feltarbeidet i Gulen i mars i år klarte faktisk Christian Skauge å finne den på siste dykket den siste kvelden. Her er link til hans bilder av arten.

O. depressa er utbredt fra Middelhavet til de Britiske øyer, men har så vidt vi vet veldig få funn. Våre funn er så langt de eneste i norske farvann.

Lupefoto av Onchidoris depressa samlet inn ved Mausundvær. Foto Torkild Bakken.