Artikler

Villsvin

villsvina : 15. november 2010 11:39 : Artikler

Villsvinet er et pattetyr nært beslektet med den tamme grisen. Det vitenskapelige navnet er Sus scrofa. Villsvinet kan bli opptil 180 centimeter langt og 200 kilo. Pelsen er gråbrun og beskyttende mot vær og vind. Villsvinpurka kan få 3-8 unger, som er lyse med gule og brune striper. 

les mer »

Leave a response »

Signet med magiske figurer

Team Triumph : 15. november 2010 11:37 : Artikler
Signet (av lat. Signetum) er et stempel til å lage avtrykk  i voks eller brevlakk. Avtrykket blir kalt segl.  Signeter kan være laget av ulike materialer som sølv, kobber eller stål.

les mer »

1 Comment »

Sibirtiger

Team Cybertiger : 15. november 2010 11:35 : Artikler

Sibirtigeren er omtrendt 1,5 meter høy over hodet, og nesten 3 meter lang. Halen utgjør 1 meter av den totale lengden. Den er gylden brun med tynne, brunsvarte striper. Den er lysere mot undersiden, og mørkere på ryggen. Stripene er også mørkere på ryggen og lysere under. Tigeren har klare, grønngule øyne. Potene er store og kraftige med klør. Den har fem klør på hver forpote og fire på hver bakpote.  les mer »

Leave a response »

Gaupe

Team Quad : 15. november 2010 11:34 : Artikler
Denne gaupa (Lynx lynx) står i utstillingen ”Fra Noahs ark til dobbel helix” på NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim. Den står sammen med grevling, rødrev, fjellrev, snøugle og vaskebjørn.

les mer »

Leave a response »

Anakonda

Team Rattata : 15. november 2010 11:25 : Artikler
På Vitenskapsmuseet i Trondheim er det en brun anakonda som måler ca 4 – 5 meter i lengde, og ca 10 – 15 cm i diameter. Slangen kveiler seg rundt en stokk, med hodet ned mot bakken og kroppen vender oppover mot ”himmelen”. Slangen viser oss sitt fryktinngytende gap, med sine mange, skarpe tenner.

les mer »

2 Comments »

Helleristningsstein med båter

Team Anders : 8. november 2010 11:54 : Artikler
Denne helleristningssteinen med båter som motiv er funnet ved Selbusjøen og ble laget en gang i løpet av bronsealderen. Steinen er ca 1 meter lang og en halv meter bred. Helleristningene er på størrelse med et vanlig A4-ark og motivet viser to båter med to sirkler. Steinen kan du nå finne på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

les mer »

Leave a response »

Vikingsverd fra Vik i Gudbrandsdalen

Vikingenes venner : 8. november 2010 11:48 : Artikler
Dette er et norsk sverd av jern fra 850-900 tallet. Sverdet er i bemerkelsesverdig god stand med tanke på at det er ca 1000 år gammelt.  Det har nemlig aldri  ligget i jorden! les mer »
2 Comments »

Runebomme

Klinkekula : 8. november 2010 11:43 : Artikler
Runebomme på vitenskapsmuseetEn runebomme er en sametromme som opprinnelig ble brukt av sjamanen og de fleste arktiske folk. Når instrumentet blir brukt under joik eller sjamanisme slår sjamanen på trommen med en hammer laget av reinhorn.
  
1 Comment »

Fridtjof Nansens anorakk

Nansens venner : 8. november 2010 11:41 : Artikler

I 1888 la Fridtjof Nansen og følget hans ut på en ekspedisjon med mål om å krysse Grønland på ski. Etter vellykket kryssing rakk de ikke siste båten hjem til Norge, og måtte overvintre hos inuittene i Godthåb på Grønland. På NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim henger anorakken som Nansen laget under overvintringen.

les mer »

2 Comments »

Primstav (primatio lunae)

polske nordmenn : 8. november 2010 11:41 : Artikler
Primstav er en gregoriansk kalender av tre der hver dag i året er skåret inn som en strek eller hakk. Den ene siden viser sommerhalvåret og den andre siden viser vinterhalvåret.

les mer »

Leave a response »

Spannformet leirkar fra Inderøy

Heidi Mjelva Breivik : 25. oktober 2010 19:14 : Artikler
Spannformete leirkar en spesiell type keramikk som ble produsert i Norge i folkevandringstid (ca. 400–600 e.Kr.).

les mer »

Leave a response »

Kjempeblekksprut

Crew Storm : 25. oktober 2010 11:53 : Artikler

Til sammen har hele 20 kjempeblekkspruter drevet i land langs norskekysten. Seks av disse har blitt funnet i Trondheimsfjorden: To i Hemne, tre i fjæra på Ranheim og én på Levanger. På NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim er flere av disse kjempeblekksprutene å finne i magasinene i kjelleren, og en modell i full størrelse henger i taket i ett av utstillingsrommene. les mer »

1 Comment »

Isbjørn (Ursus maritimus)

Team Ursus : 25. oktober 2010 11:05 : Artikler

Isbjørnen er verdens største nålevende rovdyr. Vekten varierer derimot svært mye mellom hanner og hunner og vekten kan også variere voldsomt i løpet av sesongen. Isbjørner finnes i arktiske strøk hvor det er tilgang til sjøis store deler av året. De lever hovedsakelig av sel og kjennetegnes på den skittenhvite kraftige pelsen. les mer »

Leave a response »

Nebbdyr

Team Perry : 25. oktober 2010 11:03 : Artikler

Nebbdyret (Ornithorhynchus anattinus) er et kloakkdyr som kun lever i det østlige Australia og Tasmania. Nebbdyret er en av de få pattedyrartene i verden som legger egg. les mer »

Leave a response »

Elg

Moose of Norway : 25. oktober 2010 11:02 : Artikler

Elg er norges største pattedyr, og forekommer  i Skandinavia, Finland, det tidligere Sovjetunionen, Polen og fra Alaska til Nord-Amerika i tillegg til Norge. Elgen hører til hjortefamilien. les mer »

Leave a response »

Dugong

Dewgong : 25. oktober 2010 10:40 : Artikler

Dugongen (Dugong dugon) er et planteetende pattedyr som tilhører sjøkufamilien. Den lever i Det indiske hav og er utrydningstruet.

les mer »

1 Comment »

Vulkanske askeprøver

Tove Eivindsen : 20. oktober 2010 10:51 : Artikler
For 135 år siden sendte et voldsomt utbrudd i vulkanen Askja på Island aske helt til Østersjøen. Noe av nedfallet havnet i Trøndelag.

les mer »

Leave a response »

Gunnerusherbariet

Tove Eivindsen : 20. oktober 2010 10:09 : Artikler
I Trondheim, en liten by ved verdens utkant, fantes en gang en biskop med enorm appetitt på naturvitenskap. Samtidig levde i Sverige en driftig naturviter som ble anklaget for gudløshet av sin biskop.

les mer »

Leave a response »

Koala

Solbjørg Merete Pedersen : 11. oktober 2010 13:26 : Artikler

Koala,pungbjørn (Phascolarctos cinereus)
Familie: Phascolartidae
Utbredelse: Sør- og østlige Australia
Føde: Blader på eukalyptustreet
Størrelse: ca 60 – 80 cm, 5-12 kg, opptil 85 cm lang. Hannen er størst.
Levealder: ca. 13-18 år
Formering: paringstid oktober – februar,1 unge hvert annet år

les mer »

Leave a response »

Fjellrev

Jørgen Rosvold : 11. oktober 2010 13:21 : Artikler

Fjellreven (Alopex lagopus) finnes i utstillingen «Fra Noas ark til dobbel helix» og er et av rovdyrene i den norske faunaen. Eksemplaret som er stilt ut her ble påkjørt i Finse. Den er i vinterpels og av fargevarianten «hvitrev».

les mer »

Leave a response »

Soldatara

Lise Mariann Alsli : 11. oktober 2010 13:14 : Artikler

Soldatara (ara militaris) er en relativt liten papegøye av arafamilien. Den er vanligvis 70-80 cm lang. Den har sterke farger der olivengrønn er den mest fremtredende.

les mer »

Leave a response »

Gjøken – en parasitt

Guro Jørgensen : 11. oktober 2010 13:09 : Artikler

NTNU Vitenskapsmuseet har bevart noen av sine gamle utstillinger. En av disse er Trøndelagsdioramaet fra 1960, med fugler i trønderske landskapstyper. På en furustamme i denne naturtro kulissen sitter en gjøk. Det finnes 127 arter av gjøk i verden, men bare to av disse hekker i Europa, og bare en av dem er vanlig i Norge, Cuculus canorus. les mer »

Leave a response »

artiklene