NTNU Vitenskapsmuseets blogger

18. desember: Tvaremose!

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Fra strindahistorielag.no/wiki: «Tvare (eller tvore/turu), er et gammelt redskap til å røre med/vispe, brukt til å røre særlig i grøt og ost; består av et treskaft, 40—50 cm, med en ring av trepinner i den ene enden.»

Det er jo i aller høyeste grad grøttid! I moseverdenen er det en slekt som har massevis av tvarer. Eller, noe som ligner på tvarer. Tvaremosene Marchantia er en slekt med thalløse levermoser som har ganske artige formeringsorgan, formet som tvarer.

Tvarene er egentlig hunnlige formeringsorganer som produserer egg, mens hannene er de flate strukturene på stenglene lengre ned. Disse produserer spermatozoider. Foto: http://www.bios.niu.edu/stafstrom/bios305/bios305.html

Hvis du synes tvaremose ser kjent ut er det fordi de ofte vokser der hvor du kanskje ikke vil at den skal vokse. Når man googler «tvaremose» kommer dette opp på tredjeplass: Bekjemping av tvaremose. Dette skrivet er fra 1988 og tyder på at tvaremoser er et stort problem i norske planteskoler. Tvaremose er med andre ord et ugress for noen.

PS: Det finnes sleivmoser også…