NTNU Vitenskapsmuseets blogger

7. desember: Skåltrinnmose!

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Hva er julete nå da, tenker du kanskje? Med skåltrinnmose, altså. Er det en skål med grøt? Fordi man fort kan bli litt trinn i jula?

Neida, ingen av delene. Men sjekk det vitenskapelige navnet: Myurella julacea. En gang til så alle får det med seg: Myurella JULAcea. Jula gjemt i navnet! Mose er morsomt!

Dette er forresten en veldig søt liten art. Bladene er ikke overraskende litt skålformede og godt presset mot stammen, noe som gjør at skuddene er trinne. Navnekomiteen overlater ingenting til fantasien her…

Liten art med runde skudd. Foto: Martin Hutten

Skåltrinnmose er ingen uvanlig art, men fordi den er en liten og sosial type som liker seg best innimellom andre moser, er den ofte med som bifangst når man plukker opp noe annet. Da er det så greit at den ser ut som en tjukk, grønn tråd, slik at man kjenner den igjen. Så gjelder det bare å komme på hva den heter…