NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Høsten er her!

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Da har det blitt oktober og høsten er her. Det er kaldt i været og løvtrærne begynner å få fine høstfarger. Feltsesongen nærmer seg slutten for de fleste, men for oss moseinteresserte er ikke moroa over ennå!

Moser holder seg nemlig fine året rundt, så lenge de har det de trenger av lys, fuktighet og næringsstoffer selvfølgelig. De fleste karplanter i Norge forsvinner på høsten. Ihvertfall fra vårt synsfelt, for de er jo fortsatt der. De ettårige plantene overlever som frø mens flerårige planter enten overlever som røtter, feller bladene og går i dvale og noen få er faktisk eviggrønne.

Lave temperaturer er som oftest ikke en begrensende faktor for moser, de fortsetter å leve og vokse, kanskje litt saktere, men det er liv i dem. Mange arter kan både tørke ut og være dypfryst men allikevel vokse som normalt når de er fuktige og opptint igjen. De holder seg like fine utover høsten, så egentlig er snø den største begrensende faktoren når det kommer til feltarbeid. Selv uten snø er det selvfølgelig mer behagelig å gjøre feltarbeid på en tid av året hvor ikke fingrene fryser til is. På varmere breddegrader er det ofte en fordel å gjøre feltarbeidet om vinteren når det ikke er for varmt og en del av de giftige karplantene har avsluttet sin vekstsesong.

Her kommer noen tips om riktig lupebruk dersom du skal ut å kikke på moser før snøen kommer:

Demonstrasjon av riktig arbeidsstilling og lupebruk! Lånt fra: http://moss-notes.blogspot.no/