NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Hjuldyr og hoppekreps … og litt middelalder

By Guro Jørgensen

I dag har vi vært på besøk på havforskningssenteret Sea Lab på Brattørkaja. Der fikk vi se bittesmå krepsdyr og fiskelarver i mikroskop. Siden det er sommerferie, var det ikke så mange levende dyr i tankene på Sea Lab i dag, men berggylt og hummer fikk vi hilse på. Berggylt spiser lakselus og kan bli viktige i bekjempelsen av denne prasitten i laksemærene langs kysten.

Etter lunsj på Brattøra gikk vi tilbake til museet med et par stopp i middelalderen. Vi gikk via byens eldste havn, Skipakrok, til byens eldste gate, Krambugata, og til kirkeruinen under Sparebank 1 – på det stedet der liket av Olav Haraldsson kanskje ble lagt rett etter slaget på Stiklestad. Ikke alle forskerspirene trodde like mye på legenden om Olav den Hellige – at hår og skjegg hadde vokst og at det luktet roser i kista da de åpnet den året etter, eller at folk ble helbredet da de besøkte kista hans i Nidarosdomen. Men uansett var han en viktig helgen for den katolske kirken i middelalderen. Og tusenvis av pilgrimer kom vandrende hit til byen på grunn av legenden om hans helbredende kraft.

Da vi omsider kom tilbake til museet etter en laaang byvandring (syns noen…), var det fritt valg av aktiviteter. Noen besøkte Afghanistanutstillingen og noen bygde huler i Urbane dyr.