NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Onchidoris sparsa – tareskogens kameleon

By Jussi Evertsen

I kategorien sjelden og ny nakensnegl for norske farvann, presenterer vi enda en ny art som vi har har hatt gleden av å plukke frem fra tareskogens innerste kroker, denne gangen fra Mausundvær på Frøya. Onchidoris sparsa er liten og kamuflasjefarget, så liten og umiskjennelig i tareskogen at den nesten ikke er funnet i det hele tatt.

Onchidoris sparsa fotografert i stereolupe. Foto Torkild Bakken.

Denne lille onchidoridide arten blir 5 til 8 mm lang. Karakteristisk for Onchidoris sparsa er den runde og flate kroppen, der de små og runde tuberklene på ryggsiden er lysere enn resten av kroppen som er blekt gul til lys brun med røde og lilla flekker. Hodetentaklene (rhinoforene) er omkranset av noen få uregelmessig større tuberkler, og er som gjellebusken nesten gjennomsiktige. Den runde flate og kraftig pigmenterte kroppen gir sammen sammen med de nesten gjennomsiktige utvekstene en god kamuflasje der den gjemmer seg blandt skorpe- og greindannende mosdyr som Porella og Cellepora som den lever av.

Her i norske farvann har den ikke blitt funnet før Torkild fanget den opp med sitt skarpe blikk i tareskogen ved Mausundvær. Vi har dykket ved Mausundvær i nesten 20 år. Mange av dykkene er gjennomført ved Bukkholman. Nettopp her fant vi dette ene individet. Vi fikk desverre ikke tatt bilde av den der nede, så vi måtte nøye oss med å fotografere den gjennom lupa.

Arten er utbredt fra Frankrike til de Britiske øyer, med sporadiske funn fra Danmark og Skagerrak til vestkysten av Sverige, og til og med helt oppe ved Island.

Det kan være verdt å merke seg at arten lett kan forveksles med Onchidoris inconspicua og Onchidoris depressa som har lignende pigmentering og habitat.