NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Flabellina gracilis – en vanskelig art å bestemme

By Jussi Evertsen
Flabellina cf gracilis (foto Helgi Winter Olsen)

For en stund siden fikk vi en epost fra Helgi Winter Olsen som har funnet en hel del spennende nakensnegler fra Færøyene. En av disse nudiene han sendte oss bilde av kan muligens være av Flabellina gracilis. Dette er en art som kan være vanskelig å bestemme fordi den er lett å forveksle med andre flabellinide arter.

Helgi har dykket rundt Torshavn på Færøyene og fant en liten flabellinid nakensnegl på 5-10 mm i størrelse. Slik bildet viser så ser vi en art som i denne størrelsen faktisk ser voksen ut, og som har rundt 5 rekker med ryggtentakler. Ser vi nærmere på hodetentaklene så ser de ganske glatte ut. Dette kan indikere at vi har en Flabellina gracilis, en liten og delikat flabellinid som faktisk ikke blir noe særlig større. Denne arten kan lett forveksles med unge individer av av arter av flabellinider, slik som Flabellina verrucosa. Det som skal kjennetegne F. gracilis er det relativt lite antallet rekker med ryggtentakler (sjelden fler enn fem), samt at ryggtentalene sitter delvis på en utvidet kant langs ryggen.

Denne arten har utbredelse langs vår side av Nord-atlanteren fra Frankrike nord til norskekysten, og er også registrert fra Færøyene og Island helt nord til Grønland. Den har også blitt funnet ved Nord-Amerikas vestkyst i norldige deler (New Foundland og Cape Cod). En ganske så utbredt art, men den har få registeringer her i Norge. Noe av dette skyldes at den i mange tilfeller har blitt forvekslet med unge individer av Flabellina verrucosa, noe selv de gamle forskerne slet med. Når vi har jobbet molekylært med denne arten, har selv barcoding-resultatene våre indikert at dette er en art som kan være vanskelig å bestemme.

Flabellina cf gracilis fra Færøyene (foto Helgi Winter Olsen)

Vi må derfor være veldig forsiktig når vi nå foreløpig identifiserer denne nakensneglen til Flabellina gracilis.