NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Oljekanner

By admin
Små oljekanner fra Shell

Jeg begynte å samle på oljekanner for omkring 10 år siden. På det tidspunkt kjøpte jeg en klassisk motorsykkel av merket Royal Enfield. Anskaffelsen av en motorsykkel som krever en del vedlikehold, medførte at jeg også måtte innrette et lite verksted. Og et verksted er jo et sted hvor der skal være litt atmosfære og god stemning, så en enkelt gammel reklameplakat og en oljekanne ble anskaffet for å skape den rette atmosfæren.

En oljekanne ble til to som etterhvert ble til mange flere. Nå har jeg omkring 100, vil jeg tro. I starten samlet jeg på alt som hadde med olje og bensin å gjøre, men det er litt upraktisk med de store. Derfor samler jeg nå mest på de helt små oljekanner – slike man brukte til å smøre dørhengsler og sykkelkjeder med. Men, jeg har da fortsatt den store ESSO bensinpumpe fra 1957!

En liten oljekanne fra BP

Det er ingen tvil om at dette er ren nostalgi for meg. Oljekannene sender signal om en tid som ikke er lenger. Mange av dem har utrolig fine grafiske detaljer, så det er også en estetisk nydelse å ha dem stående. De store er i verkstedet, men de små og fine står på en hylle i stuen. Nå har jeg kjøpt enda en motorsykkel, denne gang av merket BSA, og jeg tror fortsatt det er plass til et par oljekanner, så jeg har tenkt meg å fortsette med å samle på dette. Og jeg er ikke den eneste, det er jeg helt sikker på!

Morten, Trondheim