NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Signet med magiske figurer

By Team Triumph
Signet (av lat. Signetum) er et stempel til å lage avtrykk  i voks eller brevlakk. Avtrykket blir kalt segl.  Signeter kan være laget av ulike materialer som sølv, kobber eller stål.

To signeter er utstilt ved NTNU Vitenskapsmuseet, i utstillingen «1760- vitenskapen i verdens utkant». De ligger i en monter med blant annet apotekgjenstander. Signetene har  merkelige tegn inngravert på den metallplaten som ble brukt som stempel. Segl som viser voksavtrykk av tegnene ligger ved siden av. De magiske tegnene skulle beskytte mot sykdommer. [ref] Signet T12961[/ref]. Begge signetene er laget av stål, og de er ikke så store. Den ene er litt over 3 centimeter, den andre mellom 5 og 6 centimeter i diameter.

Signet med magiske figurer. Foto fra NTNU Vitenskapsmuseet

Signetene er fra  16 – 1700-tallet. Vi vet ikke akkurat hvor signetene fra NTNU Vitenskapsmuseet kommer fra, men vi vet at signeter veldig ofte ble brukt i Europa på 1600-tallet. [ref]Det store norske leksikon Signet [/ref]

Gjennom tidene har signeter vært brukt til å sette identifikasjon på dokumenter og brev. Utover å markere hvem avsenderen av brevet eller skribenten av dokumentet er, kan signeter ha religiøse eller overnaturlige virkninger. Det er i denne kategorien vi finner disse to signetene fra NTNU Vitenskapsmuseet.[ref]Wikipedia Signet [/ref]